Fadie Hanna
Cursus

Racisme is veel meer dan: ik haat mensen met een andere huidskleur dan ik zelf heb ’

Fadie Hanna werkt als onderzoeker binnen het Centre of Expertise Urban Education, en als onderwijskundige voor de HvA Academie.

Cursus
Fadie Hanna

Hoe kwam je op het idee?

Fadie Hanna: “Ik gaf les op de universitaire pabo (HvA/UvA). Daar worden jonge mensen opgeleid om een academische leerkracht te worden die de ambitie heeft om in een grote stad het verschil te maken in het onderwijs. Om dat goed te kunnen doen, moet je je heel bewust zijn van je vooroordelen want je werkt vaak met leerlingen die verschillende achtergronden en ervaringen hebben. Voor mijn studenten schreef ik een lesmodule. Die heb ik later verder met het bedrijf Fawaka Wereldburgerschap uitgewerkt zodat ook docenten die al voor de klas staan er iets aan hebben.”


Wat houdt de module in?

“In zeven sessies laten we de deelnemers films zien, literatuur lezen en voeren we gesprekken. Op een laagdrempelige, open manier laten we ze nadenken over diverse betekenissen van racisme. Onderzoek toont aan dat je vooroordelen verminderen als je er meer over weet.”

 

Wat voor inzichten levert de cursus op volgens de deelnemers?

“Als mensen zich ervan bewust worden wat er gebeurt in hun verbale en non-verbale communicatie met leerlingen, verandert er iets. Veel docenten vinden de lessen een eye-opener. Dat je als docent door je manier van benaderen zo’n enorme impact kunt hebben op het leven van een kind, is vaak een nieuw inzicht. Deelnemers zeggen veel beter te weten hoe ze uitsluiting kunnen herkennen en aanpakken. Zowel in de klas als in hun dagelijks leven. Een deelnemer zei: ‘Ik heb nu woorden en argumenten om racisme bespreekbaar te maken’.”

 

De gemeente Amsterdam omarmde het idee. Alle docenten in de stad - van basisonderwijs tot middelbaar en beroepsonderwijs - kunnen gratis meedoen. Wat wil je nog meer?

“Het zou mooi zijn als er op nóg meer scholen aandacht komt voor het onderwerp. In de Randstad, én daarbuiten.”


Om meer oog te krijgen voor hun leerlingen, leerden inmiddels al honderden Amsterdamse leraren en studenten over (hun eigen) vooroordelen, privileges, uitsluiting en achterstand. De lessen werden bedacht door Fadie Hanna van het Centre of Expertise Urban Education, samen met zijn collega Inti Soeternik.

Racisme is veel meer dan:
ik haat mensen met een andere huidskleur dan ik
zelf heb ’